پس از توقف فعلی جنگ، داستان اصلی برسر روایت پیروزی و شکست بود. نتانیاهو مدعی شد که در این جنگ پیروز است، زیرا به اهداف خود یعنی نابودی کامل برنامه هستهای و موشکی ایران دستیافت. اما تحلیلگران و رسانههای خارجی، از جمله صهیونیستها و تحلیلهای متفاوتی ارائه میدهند.
روزنامه اسرائیلی: جنگ با ایران اشتباه استراتژیک بود
نشریه اسرائیلی هاآرتص در گزارشی عنوان کرد: «اسرائیل قدرت خود را نشان داد. اما از نظر استراتژیک، جنگ در ایران یک اشتباه بود.» هاآرتص میگوید که اسرائیل در رؤیای تغییر رژیم در ایران بود، اما اکثر ایرانیها به آن اعتقاد ندارند. وقتی مردم بمباران میشوند، حس ملیگرایی آنها تقویت میشود. حالا حتی کسانی که مخالف حکومت بودند، در شبکههای اجتماعی مینویسند ما با هر متجاوزی برای کشورمان خواهیم جنگید. حالا آنها حول محور ایران متحد شدهاند. جنگ با ایران یک اشتباه راهبردی بود. وقتی به ایرانیها میگوییم که میخواهیم موشکهای بالستیک شما را از بین ببریم، یعنی، میخواهیم شما آنقدر ضعیف باشید که هر وقت خواستیم بتوانیم بمبارانتان کنیم. اما برای ایرانیها این غیرقابلقبول است.
استاد دانشگاه حیفا: همه بازنده شدیم
تامار عیلام گیندین، مدرس زبان فارسی در اورشلیم و پژوهشگر ایرانشناسی در دانشگاه حیفا در مصاحبه با شبکه بیبیسی، جنگ را چنین روایت میکند: «اول خیلی خوشبین بودم. چمدانم را جمع کردم که بروم ایران. چون سران سپاه در یک شب کشته شدند. فکر کردم رژیم ضعیف شده.» او در پاسخ به این سوال که آیا اسرائیل پیروز قطعی این جنگ است، گفت: «نه. ما همه بازنده شدیم. اصلا مطمئن نیستم که به تأسیسات هستهای ایران، زیان جدی وارد شده باشد. اسرائیل الان به جمهوری اسلامی بهانهای داده تا واقعا به دنبال بمب برود.»
تحلیلگر سازمان سیا: اسرائیل یک یا دو هفته با شکست کامل فاصله داشت
«لری جانسون» تحلیلگر سابق سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا(CIA) درباره شکست اسرائیل میگوید: «آمریکا مجبور شد مداخله کند تا جلوی نابودی اسرائیل توسط ایران را بگیرد. بسیاری از مردم متوجه نیستند که اسرائیل شاید یک یا دو هفته با شکست کامل فاصله داشت برخی میگویند تو فقط تبلیغات ایرانی را تکرار میکنی خوب، به من گوش کنید...اسرائیل دو بندر دریایی دارد که ایران این بنادر را تعطیل کرد، بنابراین هیچ تردد دریایی ورودی یا خروجی وجود نداشت. ایران همچنین دو پالایشگاه نفت حیفا و اشدود را تخریب یا توانایی آنها برای تولید سوخت را مختل کرد. ایران تنها فرودگاه بینالمللی اسرائیل را تعطیل کرد. پایگاههای هوایی نظامی اسرائیل نیز مورد اصابت قرار گرفتند. ایران به وزارت دفاع اسرائیل خسارت وارد کرد. به مؤسسه تحقیقاتی وایزمن که تحقیقات هستهای نیز انجام میداد، آسیب زد. این ادعا که ایران در برابر اسرائیل نابود شده، بیمعنی است.»
سردبیر میدل ایست: 12 روز جنگ شکستی راهبردی برای اسرائیل بود
دیوید هرست، سردبیر نشریه میدل ایست آی درباره این جنگ گفت: «12 روز زمان برد تا فرماندهی اسرائیل بفهمد که پیروزی در ساعات آغازین حمله به ایران، بیشتر شکستی راهبردی بود. جنگ 12 روزه بدون دستیابی به هیچ یک از 3 هدف از پیش تعیین شده اسرائیل، به پایان رسید. ترامپ مدعی است که برنامه هستهای ایران کاملا نابود شده. اما بازوی اطلاعاتی پنتاگون او را نقض کرد و اظهار داشت که بمبافکنهای بی-2، کاری از پیش نبردند. کسی از 400 کیلوگرم اورانیوم غنی شده خبری ندارد. ما میدانیم که ایران سانتریفیوژها و اورانیوم غنی شده را از آسیب دور کرده است. ایرانیها به همان شیوهای رفتار کردند که بریتانیا در زمان جنگ برخورد میکرد. آنها زیرساختهای صنعتی و تولیدی را در کشور پخش کردند. دومین هدف اسرائیل، نابودی زرادخانه موشکهای بالستیک ایران بود. اما این نیز ویران نشده. چون بعد از اعلام آتشبس، ایران موجهای موشکی بیشتری را روانه اسرائیل کرد. اهداف راهبردی همچون پالایشگاه نفت، ایستگاه سوخت و پژوهشکده اسرائیل، هدف قرار گرفتند. خبرنگاران اسرائیلی ویرانی خیابانها را به تصویر کشیدند. صحنههایی که فقط جنگندههای اسرائیلی در لبنان و غزه ایجاد میکردند. در پایان، رژیم ایران هنوز سر جایش است و ملت ایران پشت پرچمشان گرد هم آمدند.»
استاد دانشگاه آمریکا: ترامپ و نتانیاهو به دردسر افتادند
پروفسور جان مرشایمر، استاد روابط بینالملل دانشگاههای آمریکا در اینباره میگوید: «این جنگ 12 روزه که اسرائیل و ایالات متحده علیه ایران به راه انداختند، بهعنوان یک پیروزی تبلیغ میشود. اما اصالا اینطور نیست. اینکه یک کشور در جنگ پیروز میشود یا نه، تا حد زیادی به این بستگی دارد که آیا به اهداف خود میرسد؟ دو هدف اسرائیل در اینجا، نابودی غنیسازی هستهای و تغییر رژیم ایران بود. اسرائیل نهتنها در دستیابی به این دو هدف شکست خورد؛ بلکه احتمال وقوع آنها در آینده را نیز کمتر کرد. ایران هنوز قابلیت غنیسازی دارد و هیچ بازرس آژانس نیست تا ببیند آیا واقعاً در حال ساخت بمب هستند یا نه. موقعیت رژیم ایران تقویت شده و نه تضعیف. اسرائیلیها در وضعیت بسیار بدی بودند. موشکهای ایران، تلآویو، حیفا و سیار شهرها را بمباران کرد. اسرائیل به دردسر افتاد و از ما خواست تا به جنگ پایان دهیم.»
سفیر اسرائیل در آمریکا: این راه جواب نمیدهد
یخیل لایتر، سفیر اسرائیل در آمریکا در مصاحبه با شبکه اینترنشنال گفت: «هیچچیز تغییر نکرد. جنگ نمیتواند تغییر رژیم بیاورد. این روش جواب نمیدهد.» او به دلیل شکست در این موضوع، تمام اقدامات و اظهارات رسمی اسرائیلیها از جمله شخص نتانیاهو برای تغییر حکومت را نادیده گرفت و حاشیهای دانست و تأکید کرد: «تغییر حکومت در ایران یک آرزوست؛ اما نمیتواند هدف نظامی باشد. نمیشود. این راه جواب نمیدهد.»
تحلیلگر بریتانیایی: عملیات اسرائیل در نهایت شکست خورد
الستیر کروک، دیپلمات و عامل سابق سازمان جاسوسی بریتانیا(MI6) در خصوص نتیجه جنگ 12 روزه میگوید: «آیا این عملیات از نظر تاکتیکی موفق بود؟ بله، اما در نهایت شکست خورد، این یک شکست کامل بود. زیرا اگرچه تا حدی ایران را غافلگیر کرد؛ اما آنها فکر میکردند این عملیات ستون فقرات ایران را خواهد شکست. اما در عوض سپری از جنس اشتیاق واقعی در میان ایرانیان ایجاد شد.» این تحلیلگر انگلیسی تأیید کرد که آژانس بینالمللی انرژی اتمی در خدمت اسرائیل است.
تحلیلگران اسرائیلی: به جای شورش، ایران متحد شد
وارلی شاهار تحلیلگر اسرائیلی در روزنامه زیمان یسرائیل اعتراف کرد: «بهرغم تمامی کمکهای ارائه شده به اسرائیل برای حفظ برتری نظامی خود، این رژیم در ابعاد دیگر در حال شکست کامل کامل و فروپاشی از درون است. تا به امروز و قبل از پایان طولانیترین و دشوارترین جنگی که در تاریخ اسرائیل انجام داده ایم میتوان این را با اطمینان اعلام کرد که ما با شرایط مبهم و ترسناکی مواجه خواهیم شد و پایههایی که اسرائیل بر آن بنا نهاده شده بود یکی پس از دیگری به شکل متعمدانهای در حال فرو ریختن است.»[1]
«اوری گلدبرگ» تحلیلگر اسرائیلی در الجزیره نوشت که اسرائیل با حمایت ایالات متحده، تأسیسات کلیدی مانند نطنز، فوردو و اصفهان را هدف قرار داد. تصاویر ماهوارهای نشان داد که خسارتهایی به این تأسیسات وارد شده؛ اما کارشناسان معتقدند برنامه هستهای ایران به طور کامل نابود نشده است.اسرائیل سعی کرد با ترور رهبران ارشد نظامی، از جمله فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و بمباران نمادهای حاکمیت مانند زندان اوین، بیثباتی داخلی ایجاد کند. این استراتژی بر این باور استوار بود که ترور رهبران ارشد میتواند دشمن را تضعیف کند، اما تاریخ نشان داده است که این روش معمولاً موفق نبوده استبه جای ایجاد شورش، این اقدامات مردم ایران را در حمایت از دولت متحد کرد. حتی مخالفان سرسخت جمهوری اسلامی در برابر حملات خارجی از حکومت حمایت کردند.»این تحلیلگر اسرائیلی همچنین اضافه میکند از جمله دیگر شکستهای اسرائیل در این جنگ این بود که موشکهای ایرانی توانستند چندین بار به سیستم دفاع هوایی معروف اسرائیل، گنبد آهنین نفوذ کنند و اقتصاد اسرائیل را به حالت تعلیق درآورند. اسرائیل با کمبود موشکهای رهگیر مواجه شد و بدون امید به تأمین فوری، اقتصادش به سرعت متوقف شد.»[2]
پژوهشگر مطالعات استراتژیک: حمله، احتمال ساخت سلاح هستهای را بیشتر کرد
«مارک فیتزپاتریک» پژوهشگر ارشد مؤسسه بینالمللی مطالعات استراتژیک در مصاحبه با بیبیسی در پاسخ به این سؤال که آیا حمله به تاسیسات اتمی ایران بیفایده بود، گفت: «جواب سوال این است که حمله احتمال دسترسی و رفتن ایران به سمت سلاح هستهای را بیشتر کرده است. آنها تا به حال به سمت سلاح هستهای نرفتند. ابران میتواند برنامه خود را به راه اندازد. به خصوص آنکه 400 کیلوگرم اورانیوم غنی شده دارند و اگر ایران بخواهد میتواند در حدود 10 بمب اتم تولید کند. اگر اسرائیل میدانست که 400 کیلو اورانیوم کجا هست، تردیدی در حمله به آن نمیکرد. بنابراین در یک محل عمیق قائم شده که با حملات هوایی آسیبپذیر نباشد.»
منشه امیر: آرزوی براندازی، برآورده نشد
منشه امیر، مدیر رادیو اسرائیل و از عوامل شبکه اینترنشنال در پاسخ به این سوال که آیا اسرائیل به اهداف خود رسیده، گفت: «خشم شدید و سردرگمی در اسرائیل وجود دارد. کار ناتمام ماند. در مجموع اسرائیلیها بسیار ناخرسند هستند. اسرائیل میگوید با این عملیاتی که انجام دادیم شرایط مساعد بود که خود مردم ایران بیایند. اما شوربختانه یک اپوزیسیون فعال و مؤثر شکل نگرفت. این آرزو هم برآورده نشد.»
خبرنگار میدانی از اسرائیل: کلاهک موشک ایران، اسرائیل را غافلگیر کرد
خبرنگار شبکه العربی قطر از سرزمینهای اشغالی، جنگ را اینگونه خلاصه کرد: «موشکهای ایران توانستند با موفقیت از سد پدافند اسرائیل عبور کنند. خسارتهای زیان باری برجای گذارند و کشتههای بسیاری در اسرائیل بگیرند. به اعتراف اسرائیلیها، این موشکها بسیار دقیق هستند. کلاهکهای بزرگ این موشکها، اسرائیلیها را غافلگیر کرده است. اسرائیل برای اولینبار با موشکهای جدید ایرانی مواجه شد. این موشکها خوشهای هستند و به بیش از 20 موشک کوچک تبدیل میشوند. اسرائیل تا حالا با این نوع موشک مواجه نبود. هر باری که آژیر خطر به صدا درمیآمد، هراس و وحشت از رسیدن موشکهای کوچک به وجود میآمد. این صحنه پایانی جنگ در اسرائیل است. علیرغم ادعای اسرائیل مبنی بر نابودی توان موشکی ایران، این صحنه از ویرانی درست قبل از آتش بس است.»