جعفر قنادباشی کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به برخی تلاشها برای تغییر نام خلیج فارس گفت: تغییر نام خلیج فارس توسط یک رئیسجمهور، نه تنها در هیچ جای جهان پذیرفته نیست، بلکه از منظر سیاسی و حقوقی، خطایی آشکار و فاحش تلقی میشود. وی افزود: اگر قرار باشد رؤسای جمهور کشورها بتوانند بهدلخواه خود نام مناطق جغرافیایی جهان را تغییر دهند، این امر به هرج و مرج جهانی در نامگذاریها منجر خواهد شد. چنین رویهای نه تنها از سوی جامعه جهانی پذیرفته نمیشود، بلکه حتی خود آمریکاییها نیز در صورت تداوم این روند، مصون از تغییرات مشابه نخواهند بود.قنادباشی ادامه داد: خطا بودن چنین تغییری یک امر بدیهی در همه جهان است و چنین اقدامی قطعاً جایگاه ترامپ و دستگاه حکومتی آمریکا را در معرض تمسخر جهانی قرار خواهد داد.
کارشناس مسائل غرب آسیا با اشاره به تاثیر تلاش ترامپ برای تغییر نام خلیج فارس بر مناسبات ایران و آمریکا عنوان کرد: بهطور قطع، چنین اقدامی باعث تشدید بیاعتمادی و افزایش تنفر مردم ایران به آمریکا خواهد شد. ترامپ تلاش میکند خود را در مذاکرات با ایران صادق نشان دهد؛ اما این رفتار، یعنی تلاش برای تحریف نام تاریخی خلیج فارس، دقیقاً در نقطه مقابل صداقت قرار دارد. وی افزود: این اقدام، افزایش انسجام عمومی در داخل ایران را در پی دارد و روحیه مقاومت را تقویت می کند. همچنین در روند مذاکرات، خللی اساسی ایجاد خواهد کرد و بیاعتمادی عمیق میان دو کشور را عمیقتر خواهد ساخت.قنادباشی با بیان اینکه واقعیت این است که نخستین مخالفت با این اقدام باید از سوی کشورهای عربی صورت بگیرد، تصریح کرد: اگر کشورهای عربی این نامگذاری تحریفشده را بپذیرند، در واقع باید سایر نامگذاری های ترامپ را هم به رسمیت بشناسند.وی ادامه داد: فراموش نکنیم که ترامپ رسماً از عربستان سعودی به عنوان "گاو شیرده" یاد کرده است. آیا کشورهای عربی حاضرند این نامگذاری و توهینها و برچسبهای دیگر ترامپ را بپذیرند؟ بنا به قاعده نمیتوان یک بخش از تغییر نام ها از جانب او را معتبر و نامگذاری دیگر او را بیاعتبار دانست.
کارشناس مسائل غرب آسیا عنوان کرد: اگر کشورهای عربی سکوت کنند و این نامگذاری جعلی را محکوم نکنند، در واقع با اقدامات تحقیرآمیز ترامپ همسو شدهاند. همانطور که مردم کانادا نسبت به اظهارات تحقیرآمیز ترامپ درباره الحاق کانادا به امریکا واکنش منفی نشان دادند یا مردم پاناما و گرینلند نسبت به تحرکات او واکنش تند داشتند، پذیرش تغییر نام خلیج فارس از سوی کشورهای عربی میتواند آنها را در افکار عمومی جهانی، در ردیف آمریکا قرار دهد که اینک مورد تنفر شدید بین المللی قرار دارد. وی افزود: کشورهای آفریقایی نیز فراموش نکردهاند که ترامپ در دوره اول ریاستجمهوریاش، آنها را «کشورهای چاه مستراح» نامید. پذیرش اقدامات او در مورد خلیج فارس، یعنی مشروعیتبخشی به همان توهینها و تحقیرها که خشم کشورهای آفریقایی را علیه کشورهای عربی در پی دارد.
قنادباشی در پاسخ به این سوال که آیا این اقدام با دیگر تصمیمات یکجانبه ترامپ همخوانی دارد، تاکید کرد: نمونه بارز دیگر تصمیمات ترامپ، اقدامش در شناسایی بلندیهای جولان بهعنوان بخشی از سرزمین اسرائیل بود. او با نوشتن یک جمله روی کاغذ، این بخش از سرزمین سوریه را به اسرائیل بخشید. وی ادامه داد: حال اگر بخواهیم اقدام او در تغییر نام خلیج فارس را بپذیریم، باید شناسایی جولان بهعنوان سرزمین اسرائیل را نیز بپذیریم. چنین منطقی یعنی تسلیم در برابر اراده یک رئیسجمهور پرحاشیه و بیاعتنا به قواعد حقوق بینالملل.
کارشناس مسائل غرب آسیا در پایان خاطرنشان کرد: اقدام ترامپ در تغییر نام خلیج فارس نهتنها هیچگونه وجاهت حقوقی ندارد، بلکه یک خطای سیاسی آشکار است. این اقدام، نه تنها تأثیر منفی بر روند مذاکرات ایران و آمریکا دارد، بلکه کشورهای عربی را نیز در موقعیت دشواری قرار میدهد. وی افزود: پذیرش این تحریف تاریخی، یعنی پذیرفتن توهینها، تحقیرها و یکجانبهگرایی فردی که اعتبار خود را در سطح جهانی از دست داده است. تاریخ گواه خواهد بود که خلیج فارس، برای همیشه با همین نام باقی خواهد ماند.